Собствениците на котли, камини и печки знаят, че изборът на подходящи кюнци има определящо значение за ефективното функциониране на отоплителната система. Защо този избор е толкова важен? Какво трябва да вземете предвид, преди да направите покупка на кюнци за котли, камини и печки? Върху отговорите на тези въпроси фокусираме вниманието ви в следващите редове на статията, която подготвихме по темата.

Кога инвестицията в качествени кюнци за котли, камини и печки е неизбежна?

Днес има много и достъпни начини да си имате добре климатизирано жилище, избирайки методи за отопление като климатици, печки, конвертори и други. С тях определено няма да имате нужда от кюнци, комини и прочие. Топлината и комфорта, с който се отличава отоплението на твърдо гориво обаче, са несравними и все още остават предпочитани от мнозина.

В този ред на мисли, инвестицията в качествени кюнци е неизбежна, когато се отоплявате с котли, камини и печки, захранвани с твърдо гориво – дърва, въглища, пелети, брикети, нафта, газ и други. Всички горива, чието изгаряне неминуемо е свързано с освобождаването на дим, изисква употребата на кюнци, комини и други елементи, част от димоотводната система.

От тях зависи минимизирането на риска от поява на задушлива и неприятна миризма в жилището ви. Те са отговорни за ефективното отопление с минимум топлинни загуби и максимален комфорт в студените дни. Инвестиция в качествени кюнци, а и други димоотводни елементи като част от димоотводната система на дома ви, гарантира дълготрайна и безпроблемна употреба.

Колко важен е изборът на кюнци за котли, камини и печки и защо?

Защо изборът на кюнци за котли, камини и печки има значение?

Компонентите на димоотводната отоплителна система влияят върху ефективността на отоплението. И не само – те повлияват и фактори като икономия на енергията и уюта и комфорта в отопляемите помещения.

Дължината на димоотвода, видът на кюнците, както и броят им, и материалът, от който са изработени, имат значение за подобряване на ефективността от процеса на горене. Това е относимо както при отопление с котли, камини и печки, така и с всеки друг уред, използван за отопление, който генерира дим.

Какво трябва да имаме предвид при избора на кюнци за котли, камини и печки?

Мнозина подхождат с не особено голямо внимание към избора на кюнци, но както при уредите за отопление си има специфики, така и при кюнците има различия. Оттук те се класифицират в различни групи по:

  • Вид и материал на изработка;
  • Дебелина на листовете, от които кюнците са изработени;
  • Начин на монтаж на кюнците;
  • Тип гориво, за който са предназначени;
  • Оптимална дължина на димоотвода, който може да се изгради и други.

Представените тук фактори показват, че не е без значение как ще направите своя избор на кюнци за котли, камини и печки. От съобразяването на тези фактори зависи ефективността на отоплението у дома, а от тук и постигане на така желаните уют и комфорт.

Основни видове кюнци според формата и размера им

Формата и размерът са двата основни аспекта, по които кюнците днес се класифицират. Именно в правилната комбинация на тези така важни елементи се крие ключът към постигането на ефективно отопление в жилището ви. В този ред на мисли, добре е да знаете, че кюнците за котли, камини и печки биват:

  • Прави кюнци – представляват прави цилиндрични тръби, чийто диаметър и дължина могат да варират значително, при все че освен в стандартизирани размери, могат да се изработят и в индивидуални такива;
  • Ъглови кюнци – имат важна роля за промяна на ъгъла на пътя на кюнците. Употребата им практически е неизбежна. Предлагат се в два варианта – с 45-градусова или 90-градусова извивка.

Всеки един детайл, част от димоотводната ви система, има своето предназначение. За да постигнете оптимална практичност и ефективност по отношение на отоплението си у дома, подходете отговорно към подбора на кюнци за котли, камини и печки.

Свържете се с нас